Jdi na obsah Jdi na menu
 


ODRŮDY IBIŠKŮ

Milé ibiškářky a milí ibiškáři,

Všichni jsme se určitě ne jednou setkali s tím, že krasavec, který nám doma vykvetl byl krásný, ale bezejmenný. Někomu to nevadí a napíše si červený, růžový, bílý…a někdo začne pátrat po jménu.

A tady nastává občas problém. Určitě jste stejně jako já zjistili, že některé ibišky mají jeden, dva, tři i více různých názvů pod kterými se mohou vyskytovat, prodávat, vyměňovat.

Snažila jsem se pro Vás i pro sebe o sestavení přehledu zatím pár názvů odrůd, kdy jde o stejného krasavce, ale pod více názvy. Další budu postupně přidávat. Mnou zjištěné informace nemusí být konečné a definitivní, takže je berte prosím jako informativní.

Děkuji :-)

Kopči

Název ibišku:

Foto ibišku:

Popis ibišku:

Antilles Saumon = Madeline Champion

 

Oranžový lososově zbarvený jednoduchý krajkový květ cca 12-13 cm velký s výrazným rubínovým okem. Ze středu květu přes rubínové oko prochází růžovočervená žilkovaná kresba až ke krajkovým okrajům. Dobře roste, velmi atraktivně kvete. Jeho žlutou variantou je Sylvia Goodman.

Australia Remember = Full Moon

Světle žlutý, plnokvětý ibišek s lehce bílým středem.

Brasilia = Psyche

 

 

Barva květů je červená s rubínovým okem uprostřed. Průměr květu 12-13 cm, délka pestíku 9 cm, barva blizen červená,. Okvětní lístky mají ozdobný zoubkovaný-krajkový okraj. Pokud je rostlina na slunci, listy mění barvu a okraje se zbarvují hnědočerveně.

Swan Lake Rosa = Dainty Pink = Fantasia

Jemný, jednoduchý, cca 9-10 cm, drobný, světle růžový hedvábný květ, tyčinka dlouhá 7-8 cm, drobnější listy. Jde o růžovou variantu ibišku Swan Lake White. Roste rychle a dobře. Ochotně kvete.

Swan Lake White = Swan Lake = Dainty White = La France

Jemný, jednoduchý cca 9-10 cm, drobný, hedvábně bílý květ, tyčinka dlouhá 7-8 cm, drobnější listy. Jde o bílou variantu ibišku Swan Lake Rosa. Roste rychle a dobře. Ochotně kvete.

Hawaiian Dot = White Versicolor, Ibiza

Bílý, jednouchý ibišek s červeným rubínovým okem uprostřed. Je velmi podobný s Cairo White, ale Hawaiian Dot má okvětní lístky méně kulaté, spíše protáhlé a stejně tak má i rubínový střed více protáhlý než Cairo White, které má rubínové oko spíše do kulata.