Jdi na obsah Jdi na menu
 


JÁ A IBIŠKY

Jak to všechno začalo ?

Moje začátky s pokojovými ibišky

Můj první ibišek byl červený plnokvětý. Řekla bych, že na tomto jsme začínali my všichni (minimálně velká většina z nás), případně ještě na červeném jednoduchém J

Cesta k němu vedla oklikou přes babičku, která si ho spolu se mnou, zhruba 10 letou kupovala na výstavě Floria ve Věžkách. Tehdy pokud si dobře pamatuju stál asi 30 Kč a měl tak 25 cm. Babičce za pár let povyrostl, a když ho sestříhávala, vzala jsem si od ní pár větviček na zakořenění. A protože jsem už tehdy byla moc šikovná J, tak se mi řízky ujaly. Odhaduju, že to mohl být tak rok 1990-1991 a byla jsem hrdou pěstitelkou 3 červených plnokvětých ibišků.

Zásadní zlom nastal až v období 1999-2000. To jsem objevila v Lipníku nad Bečvou zahradnictví Chovanec, kde nabízeli v kamenné prodejně několik druhů pokojových ibišků. Nakupovat jsem tam byla určitě 2x a pořídila jsem si tam několik ibišků. K červenému plnokvětému přibyl bílý plnokvětý, pomerančový plnokvětý, malinový plnokvětý, růžový plnokvětý a v té době pro mě exotický Schizopetalus. Když jsem časem projížděla zase kolem, už pokojové ibišky nenabízeli. Nákupem těchto několika ibišků byl položen základní kámen při budování mé ibiškové sbírky.

Dalším zásadním zlomem bylo objevení zámeckého zahradnictví v Buchlovicích. Za mých mladých let si pamatuju jen široký sortiment fuchsií, které tam tehdy nabízeli. Až když jsem zámek navštívila zase po několika letech, měli už i ibišky. Moje sbírka se opět jak jinak než rozrostla.

No a pak už díky sociálním sítím jsem s podobně postiženými jedinci měnila a měnila a měnila J a kromě několika nových ibišků jsem svůj život obohatila i o několik ibiškových přátel. Tímto Vám všem, kteří se nějakým způsobem podíleli na vytvoření mé sbírky děkuju.

Kopči

kopci.ibisky@seznam.cz